5. A sződrákosi vízesés

2011.11.13. 23:01

- Mi ez? 

- Narancs. Kicsit sárga, kicsit savanyú, de a miénk.

Mondta bástya elvtárs a Tanú című filmben.

Kicsit hasonló az ember érzése a Nevelek, Sződ és Sződliget által határolt területen található vízesésről a Sződrákos-patakon.

Íme:

https://m.blog.hu/ki/kiserdo/vizeses1.jpg

Kicsit mesterséges, kicsit szabályozott, kicsit betonozott, de a miénk. És szép. A vízesés sem rossz, de a környéke gyönyörű, még így novemberben is. A családdal kihasználtuk a hétvégi jó időt egy kis környékbeli túrázásra, és mindenki nagyon jól érezte magát.

Alább további képek:

 

https://m.blog.hu/ki/kiserdo/vizeses2.jpg

Erre először azt hittük, hogy ez a híres árvalányhaj. De utóbb kiderült, hogy ez selyemkóró. Nem őshonos, kanadából behurcolt agresszíven terjeszkedő gyomnövény, mely elnyomja az őshonos növényzetet. Ez sajnos igaz, rengeteget lehetett látni belőle, és akár másfél méter magasra is megnőtt.

https://m.blog.hu/ki/kiserdo/vizeses3.jpg

 A patak egy jelentős szakasza szabályozott, nyílegyenes. A dunai torkolat előtt azonban természetközelibb a kép.

https://m.blog.hu/ki/kiserdo/vizeses4.jpg

https://m.blog.hu/ki/kiserdo/vizeses5.jpg

https://m.blog.hu/ki/kiserdo/vizeses6.jpg

Itt éri el a patak az ártéri erdős szakaszt, innen lett volna igazán szép a táj. Erre most nem mentünk el, mert a gyerekek elfáradtak és felvetették magukat. Úgy meg nem olyan nagy buli.

Az a tapasztalat különben, hogy a gyerekekkel (2 és fél ill. 3 és fél évesek) el kell már kezdeni a túrázást. Mi nagyon szerettünk korábban, rengeteget túráztunk, akár 20-25 km-eket is egy nap, de aztán ahogy jöttek a gyerekek, leálltunk. Mostanában kezdjük újra felvenni a fonalat, immár négyesben. Eleinte eléggé kívül esett a lurkók komfortzónáján a dolog, egy lépést sem voltak hajlandóak megtenni (persze egy buksi százat csinál :), majd legközelebb már kicsit felszabadultabbak voltak, most hétvégén pedig már önállóan lenyomták a becslésem szerint kb. 1,5 km-es utat. Ez is valami.

Ha valaki kíváncsi a vízesésre lekönnyebben úgy lehet megközelíteni, hogy Sződ felől autóval a vasútállomásnál átmegyünk a vasúti síneken, majd Sződligeten rögtön az első utcánál balra. Mi az utca végén leparkoltunk, onnan gyalog tovább a sződrákos patakig. A pataknál balra fordulunk, innen még kb. 300-400 méterre van a vízesés.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

admin_kiserdo 2011.11.13. 23:28:19

Ilyenkor azért szoktam mindig rögtön egy kommentet hozzáfűzni, mert arról értesítést kap minden regisztrált tag, így tudja meg mindenki, ha frissült az oldal.

Ja, és ezzel a cikkel egy új menüpontot is be szeretnék vezetni, 'Kirándulás a környéken' címmel. Ha másnak is vannak jó képei, a környékről és szívesen megosztaná itt, az jelezzen nekem.

Ha valaki szeretne regisztrálni, de nem sikerül (ezt már többen jeleztétek), az szintén jelezzen és megpróbálok segíteni. Címem: zoli.kiserdo@freemail.hu

Dórival beszéltük, hogy lesz majd egy általános tájékoztató levél, ahol pontról pontra leírjuk a csatlakozás menetét.
süti beállítások módosítása