Erre az oldalra véletlenül találtam rá. (link) A Pesttől északra elterülő hajdani homokgyepeknek a sződin kívül egy másik kis foltja is fennmaradt, ez a Homoktövis tanösvény. Ahogy az előbbi link is tanúskodik róla, a tanösvény átadását az m1 híradója is felkapta, úgyhogy ha majd egyszer eljutunk odáig, nekünk is kellene majd egy hangos átadási ünnepséget csapnunk, hogy ország-világ (és a közvetlen környék, Sződ, Göd, Sződliget) is megismerhessen minket, meg esetleg az országos sajtó is írjon róla.

 Mindenesetre kihasználva a múlt hétvégi jó időt, szakmai kíváncsiságból elmentünk a családdal és megnéztük a tanösvényt. Készítettünk néhány képet is, ezek majd alább.
 Elöljáróban annyit, hogy elég sok a rokon vonás a mi leendő tanösvényünkkel. Ugyanúgy egy nagyfeszültségű elektromos vezeték fut felette végig, és ugyanúgy közel van hozzá egy gyorsforgalmi autóút.
Íme a fényképek, amiket készítettünk:

https://m.blog.hu/ki/kiserdo/homoktovis1.jpg

Ennél a képnél bénáztunk egy kicsit, akárhogy próbáltuk fényképezni, mivel pont hátulról sütött a nap, így a kezem és a fényképezőgép árnyéka mindig rajta volt a képen. Hiába, amatőr fotós vagyok. :)

https://m.blog.hu/ki/kiserdo/homoktovis2.jpg

Itt a nagyfeszültségű vezeték.

https://m.blog.hu/ki/kiserdo/homoktovis3.jpg

https://m.blog.hu/ki/kiserdo/homoktovis4.jpg

Ezek a cserjék a homoktövisek.

https://m.blog.hu/ki/kiserdo/homoktovis5.jpg

https://m.blog.hu/ki/kiserdo/homoktovis6.jpg

https://m.blog.hu/ki/kiserdo/homoktovis7.jpg

https://m.blog.hu/ki/kiserdo/homoktovis8.jpg

Nálunk is ezek a növények lesznek: Árvalányhaj a legnagyobb képen, és homoki kikerics a lila színű virág alul középen.

https://m.blog.hu/ki/kiserdo/homoktovis9.jpg

És alább a térkép, a tanösvény elhelyezkedéséről (pirossal bekeretezve). Látható, hogy a főutak minden oldalról körbeveszik, tehát gyakorlatilag külvilágtól elzárt területről van szó. Megközelíthetősége: Ha vác felől érkezünk az M2-esen, akkor a Dunakeszi csomópontnál jobbra kell fordulni a régi 2-es útra, majd innen kb. 500 méterre lesz a tanösvény bejárata a jobb oldalon. Viszonylag nehéz megtalálni, mert nincs kitáblázva. Nekünk ebből is tanulnunk kell majd!!

https://m.blog.hu/ki/kiserdo/homoktovis_terkep.jpg

 Amiért egyébként igazi kuriózum ez a tanösvény, az maga a homoktövis, ami egyedül itt él természetes körülmények között az országban. Egyébként itt is csak néhány tő található belőle (kb. 20-30). Most novemberben nem mutatta teljes szépségét a terület, úgyhogy tervezünk majd jövő május környékén újra visszalátogatni. Esetleg szervezhetnénk majd egy közös túrát oda, ha valakit érdekel még a dolog.
Ja, és ők is vezetnek blogot (link) a tanösvény életéről, és a társaságtevékenységéről. Néhány jól sikerült nyári fotót a következő linken is megnézhettek az ottani tájról. (link)

U.i.: Legközelebb mostmár tényleg megírom a tájékoztató levelet, hogy hogyan kell ide regisztrálni, mert többen jelezték, hogy elakadtak.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

admin_kiserdo 2011.11.23. 22:26:24

Ja, és még valami!

Ha valaki szeretne mailt kapni, ha frissül az oldal egy új cikkel, akkor küldjön nekem egy mailt a

zoli.kiserdo@freemail.hu

címre!
süti beállítások módosítása