12. Szederjás tó

2012.01.11. 21:50

Olvassátok el a linkelt cikket: http://gazdasagiradio.hu/cikk/72984/

Az írás egy békés megyei kis faluról szól, akik tanösvény létesítésére és a környező elhanyagolt halastavak rendbetételére pályáztak és nyertek 90 millió (!) forintot, és teszik így a területet turisztikai látványossággá. Nem tagadom, ez a cikk nekem is felkeltette az érdeklődésemet, úgyhogy ezennel megjegyeztem Biharugrát, amely a falu honlapja alapján is egy rokonszenves kis teleplés, és ha egyszer neadj’isten arra vetne jó sorom, akkor biztosan megnézem majd a területet. Ez sajnos előreláthatólag nem mostanában lesz, mert viszonylag ritkán járok Békésben. :(

Viszont szeretném mindenkivel megosztani, hogy milyen tök jó természeti adottsággal rendelkező helyen lakunk mi is itt Sződön, Gödön, illetve Nevelekben! Ugyanis a mi környékünkön is van a békésihez hasonló terület! Sőt, a sződi tavacskának talán még jobbak is az adottságai, ugyanis nem mesterségesen létrehozott, hanem természetes képződményről és élőhelyről, természetvédelmi területről van szó. Egyes térképek nem is jelölik, mások Szederjás tóként említik ezt az elfeledett, vagy csak eleve kevesek által ismert területet. Mi is csak véletlenül fedeztük fel, kb. 200-300 méterre húzódik a tervezett Árvalányhaj tanösvénytől keletre. Alább néhány fotó róla, amiket a hétvégi túránk alkalmával lőttünk. A neten nincs róla semmi, úgyhogy én most feltettem ide, had ismerhessék meg minél többen. Íme:

https://m.blog.hu/ki/kiserdo/szederjasto1.jpg

https://m.blog.hu/ki/kiserdo/szederjasto2.jpg

A területen egyébként vadgazdálkodás is folyik, ugyanis a tó partján szétszórva kenyeret, kukoricát, zöldségeket, gyümölcsöket láttunk, gondolom a környező erdőkből ide vetődő szomjas őzeknek és vaddisznóknak volt kitéve. Mi is megpillantottunk itt egy fácánkakast, de gyorsan elinalt, mikor észrevett, úgyhogy sajnos nem érkeztem lefotózni. (Alább a fénykép a fácánról csak illusztráció, ehhez hasonló volt a látvány.) Egyébként nagyon nyugis terület, tervezem, hogy egyszer majd hosszabb időre beülök valamelyik tavaszi reggelen a képeken látható vadlesbe olvasni és fotózni, kis szerencsével rövid időn belül fogok majd vadállatokat is látni.

https://m.blog.hu/ki/kiserdo/szederjasto5.jpg

Szerintem mindenkinek érdemes felkeresni a helyet. Engem annyira elragadott, hogy még egyszer este is visszamentem fényképezni. Íme az eredmény:

https://m.blog.hu/ki/kiserdo/szederjasto3.jpg

https://m.blog.hu/ki/kiserdo/szederjasto4.jpg

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása