A szemétkommandó újra akcióban, újabb illegális szemetelő bukott le a Kiserdőben. Az alábbi képek ott készültek.

https://m.blog.hu/ki/kiserdo/pm1.jpg

https://m.blog.hu/ki/kiserdo/pm2.jpg

https://m.blog.hu/ki/kiserdo/pm3.jpg

https://m.blog.hu/ki/kiserdo/pm4.jpg

Mint a képekből is látszik a szemetelő több névjegyet hagyott. Emberünk P. Mihály gödi lakos. Összesen négy fekete zsákot találtunk sárga összehúzó szalaggal. A neveket nem takartuk ki a képeken, teljesen felesleges, végül is a szemét ott van az erdőben, bárki elolvashatja aki arra jár. Már tőlünk is több tízen látták a csapatból, szóval a név már úgyis közismert Sződön, a szilveszteri Kiserdős bulin a sződi Faluházban is beszédtéma volt.

Újfent felmerül a kérdés, hogy miként került a szemét a Kiserdőbe? Alapvetően két lehetőséget látunk:

1. P. Mihály fogta a felhalmozódó szemetét, zsákokba gyűjtötte, kocsiba ült, és a lakóhelyétől kb. 2-3 km távolságra lévő kiserdőbe hajtott, ahol a szemetes zsákokat kidobta. Ezzel tehát szabálysértést követett el. Tettét és büntethetőségét ez esetben tovább súlyosbítja, hogy a cselekmény természetvédelmi területen, a hely természeti értékeit bemutató, kiépítés alatt álló Árvalányhaj Tanösvény területén történt. Ezesetben szemétkommandónk a békés megoldást támogatván fel fogja szólítani P. Mihályt a szemét eltávolítására a feljelentés és a felelősségre vonás elkerülése érdekében.

2. P. Mihály legális módon szemétszállítási szolgáltatás keretében vitette el a szemetét. A szolgáltató azonban a szabályos hulladékkezelés helyett a Kiserdőben kidobta a szemetet. Ezesetben szemétkommandónk meg fogja kérni P. Mihályt, hogy a szemétszállítási szolgáltatásról kapott számlát mutassa be, illetve a szolgáltatót szólítsa fel az illegálisan lerakott szemét eltávolítására. A szemét között talált iratok, számlák, levelek, katalógusok dátumozása alapján az illegális szemétlerakás mindössze néhány nappal ezelőtt valószínűleg december 29-edike és 31-edike között történt, tehát a számlának is erre az időszakra kell szólnia.

No persze nem mi vagyunk a rendőrök, hogy kinyomozzuk mi történhetett, mi csak találgatunk. Mindenesetre egyik tagunk, aki a szemét tulajdonosához meglepően közel lakik átadja a napokban az ügy kapcsán írt levelünket P. Mihálynak. Remélhetőleg ismételten sikerül békésen megoldani ezt a kellemetlen helyzetet.

Szóval a szemét tulajdonosának tájékoztatása hamarosan megtörténik. Utána várunk néhány napot, hátha eltűnik a szemét. Ha nem, akkor el kell döntenünk, hogy mi legyen. Feljelentést teszünk a rendőrségen ismeretlen tettes ellen, aki a felderített személy szemetét illegálisan lerakták a Kiserdőben, vagy inkább először keressük fel P. Mihályt, hátha ő tudja mi történhetett és hol kell a bűnöst keresnünk.

Mindenesetre fényképekkel dokumentáltunk mindent, néhány bizonyítékot eltettünk. A négy szemeteszsákból 3-at önkénteseink hazavittek és a saját kukájukba helyeztek. Egy zsákot azonban úgy sikerült a szemétlerakónak kidobnia az autóból, hogy az kiszakadt, és a tartalma a szélnek is köszönhetően néhány méteres körzetben szétszóródott, ahogy a képen is látható. Emberünknek tehát már csak ezt kell feltakarítania amennyiben el akarja kerülni a felelősségre vonást. Ha ez megtörténik, akkor ezt a cikket töröljük az internetről, illetve kivesszük belőle az árulkodó képeket.

Egy jótanácsot mindenesetre már most tudunk adni a szemetelőnek. A kihelyezett szemét zöme szelektíven gyűjthető hulladék volt, kisebb része konyhai hulladék illetve kerti zöldhulladék. A katalógusokat, tojástartó dobozokat és a többi papírhulladékot, valamint az ásványvizes és üdítős palackokat egyszerűen bele lehetett volna dobni a legközelebbi szelektív hulladékgyűjtő sziget megfelelő tartályba, kár volt vele vesződni az erdőben. A zöldhulladékokat pedig komposztálni lehetne a kert végében, és máris volt szemét, nincs szemét. Ajánljuk a szemetelő figyelmébe az alábbi linken található írásunkat a háztartásban keletkező hulladékmennyiség csökkentéséről. Valahol ez lenne az európai út, nem az, hogy kivisszük az erdőbe.

 

http://kiserdo.blog.hu/2011/11/08/lehet_e_nulla_hulladekkal_elni_1

Mindenesetre innen üzenjük a szemetelőnek, hogy nagyon rossz helyszínt választott a szemétlerakásra. Mi ugyanis (az immár törvényesen is megalakult Kiserdő.hu Egyesület) lassan európai uniós hírű szemétkommandósok vagyunk, már több riportfilm és országos médiában megjelenő cikk készült rólunk, valamint nemrég a Zöld Pók Alapítvány Európai Uniós versenyen (Green-Go Filmfesztivál) is nevezte a rólunk szóló kisfilmet, példaként állítva tevékenységünket és módszereinket nemcsak Magyarország, hanem egész Európa azon érdeklődői elé, akik hasonlóan fontosnak tartják környezetük tisztaságát és élővilágának védelmét. Úgyhogy ha a szemetelő helyében lennénk, gyorsan eltakarítanánk onnan a szemetünket. Ugyanis könnyen megütheti a bokáját aki a mi Kiserdőnkbe rakja le a szemetét.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Németh András 2012.01.25. 14:19:33

@zoli_kiserdo: van valami fejlemény? mindig örömmel olvasom hogy milyen lelkesek vagytok!

ha szerveztek valami szemétgyűjtő akciót tegyétek ki jó előre a blogra, mert ha lesz időm szívesen elmegyek segíteni nektek, tetszik amit csináltok

admin_kiserdo 2012.01.27. 18:25:09

@Németh András:

Oké! Szólunk, illetve feltesszük.

Küldtem neked meghívót blogtagsághoz, ha elfogadod akkor kapsz üzeneteket, ha frissül az oldal.
süti beállítások módosítása