16. Debegió-hegy

2012.07.14. 01:55

A legtöbb ember, mikor arról van szó, hogy kiránduljunk egyet a zöldben, akkor valamilyen sűrű erdőre gondol valahol a hegyekben. Persze nagyon nincs mit csodálkozni ezen, hiszen Magyarország területének csupán 20%-át borítják erdők, ami nagyjából egybeesik hegyes vidékeink területével. Az alföld és a lankásabb dombosabb területek legnagyobb részét felszántották, végtelen búza-, kukorica- és napraforgótáblák váltják rajta egymást, vagy éppen beépített lakott területek foglalják el.

Különösen igaz ez a fővárosra és a környékére azzal a különbséggel, hogy a terjeszkedő lakott területek itt már egyre inkább a korábban erdős, hegyvidéki területekre is kiterjednek. Mind kisebb területre visszaszorítva a természetes erdős zöld felületeket. Érdemes például összehasonlítani a Budai-hegység turistatérképének legfrissebb, és a legrégebbi, 40 évvel ezelőtti kiadását. A Buda-környéki hegyek erdővel borított területei jóval kevesebb mint felére zsugorodtak össze. De ugyanez a sajnálatos folyamat figyelhető meg az agglomerációban is, például Szentendrén: Aki még 40 évvel ezelőtt a város szélére költözött, két lépésre a pilisi vadregényes erdőktől, az mára már egy zsúfolt város közepén találja magát, a település ugyanis egyre feljebb és feljebb terjeszkedik a duna-parti hegyeken. Éjszaka az M2-es autóúton haladva azt látni, hogy a közvilágítás szinte már a hegycsúcsokig elterjedt.

Azért vannak a természetbarátok számára jó hírek is: Nagyjából egy évvel ezelőtt olyan rendeletek léptek életbe, amelyek erősen korlátozzák az agglomerációs települések belterületeinek bővítését, tehát a lakott zónák terjeszkedése úgy tűnik, hogy egy időre megáll. Azok a természeti területek, amelyek eddig megmenekültek az emberi beavatkozástól, esélyt kaptak a túlélésre.

A másik jó hír, hogy pont a mi településünk határában, Sződ, Nevelek és Sződliget közé ékelődve fennmaradt még egy igen jelentős kiterjedésű érintetlen, páratlan szépségű terület, a Debegió-hegy és környéke. Az elnevezés ne tévesszen meg senkit, hegyről szó sincs, inkább sík illetve lankás területről van szó.

A terület a Dunába futó Sződrákosi patak két oldalán Pest megyére, de talán az országra nézve is egyedülálló értéket képvisel. Két km-en belül három, egymástól szélsőségesen eltérő terület váltja egymást, szigetszerű állat-és növényvilággal. Ez a három terület a homoki gyep, a kékperjés száradó láprét valamint a dunai ártéri erdő. A három biotóp, egymás melletti egymásba fonódó összessége ritkaság, különösképp egy fővároshoz közeli területen. A nedves területek igen fontosak a homoki gyep fennmaradásának szempontjából, hiszen a lehulló csapadék gyorsan beszivárog a homokdombokba. A még meglévő, helyenként igen jelentős természeti értékek és magas biológiai diverzitás az évszázadok során kialakult és nagyrészt fennmaradt tájhasználat konzerváló hatásának is köszönhetik létüket.

Egy langyos nyári délutánon e területen tettünk egy hosszú sétát. A terület szépsége, a lassan lemenő nap különleges fényei valóságos mesevilággá varázsolták a területet, és gyönyörű fotókat sikerült készíteni.

DSC02581.JPG

Sződöt elhagyva az első fotót a Sződöt Nevelekkel összekötő útról készítettük, ahol éppen napraforgót termesztenek.

DSC02591.JPG

A megművelt területeket gyorsan elhagytuk, és a Duna-Ipoly Nemzeti Park területére érve már sokkal természetesebb környezet található. Átmenve az M2-es út feletti felüljárón Nevelek felé, a védett Debegió-hegyi területet egy fákkal benőtt sáv választja el az autóúttól. Az már elsőre látszik, hogy itt nem útszéli gyomok borítják a talajt. A homoki gyeptársulások éppen virágzási szakaszban vannak, és gyönyörű kompozíciót alkotnak.

DSC02592.JPG

DSC02593.JPG

A napfényben virító útszéli kalászosok, és a kapuszerűen összeboruló fák valamiféle mesevilágot sejtetnek a túloldalon. És nem kell csalódnunk, a kis ösvényen továbbhaladva, elhagyva a fás szegélyt gyönyörű látvány tárul elénk.

DSC02595.JPG

Egy fás, ligetes területre érünk, hamisítatlan homoki gyepi élővilág.

DSC02600.JPG 

DSC02601.JPG

Az átvonuló felhők és a lemenő nap fényjátéka kiváló alkalmat nyújt a fotózáshoz, és a szemlélődéshez. Sajnos a közeli M2-es autóút halk morajlása átjárja a területet, de azért egy pillanatig érdemes elképzelni, hogy milyen lehetett itt a hangulat akár csak 20-30 évvel ezelőtt, amikor még a madarak hangján kívül csend és nyugalom árasztotta el a területet.

DSC02606.JPG

Haladva előre, a terület kissé dimbes-dombossá válik. Maga a Debegió-hegy tulajdonképpen egy hatalmas homokdomb a homokgyep közepén. Megmászása nem túl nagy kihívás, tengerszint feletti magassága mindössze 128 méter, ám a hegy tetejére érve így is jó 30-40 méterrel a környező terület fölött találjuk magunkat, így csodálatos körpanoráma tárul elénk. Időközben a nap az átvonuló felhők mögé került, kissé megváltoztatva - semmiképpen sem hátrányára - a táj hangulatát.

DSC02611.JPG

Észak felé tekintve a távolban a Börzsöny, és a 652 méter magas Naszály-hegy vonulatai látszanak.

DSC02613.JPG

Nyugat felé pedig a Duna túloldalán elterülő Pilis hegység látható. Előtérben pedig a tarka rét, megszámlálhatatlan fajgazdagsággal.

DSC02618.JPG

A Debegió-hegyről lefelé ereszkedve Sződliget település legelső házai látszanak, melytől a Budapest-Vác vasútvonal sínpárja választ el. Felhívnám a figyelmet a kép jobb oldalán található üde zöld területre, ami a Debegió-hegyi homokgyepet észak felől határolja. A következő kép ezt a területet mutatja:

DSC02623.JPG

Odaérve az üde zöld terület határához ez a látvány tárul elénk. Amit a túra előtt az interneten olvastunk, most itt van a szemünk előtt: "Két km-en belül három, egymástól szélsőségesen eltérő terület váltja egymást, szigetszerű állat-és növényvilággal. Ez a három terület a homoki gyep, a kékperjés száradó láprét valamint a dunai ártéri erdő. A három biotóp, egymás melletti egymásba fonódó összessége ritkaság, különösképp egy fővároshoz közeli területen. A nedves területek igen fontosak a homoki gyep fennmaradásának szempontjából, hiszen a lehulló csapadék gyorsan beszivárog a homokdombokba." 

Ahogy leereszkedtünk a völgybe, a homoki gyep átvált kékperjés láprétbe. A terület vízellátásáról az itt keresztülfolyó Sződrákos-patak gondoskodik, amely nagyobb esőzések után elárasztja a területet, valamint a magasabb területekről is ide szivároghat le a víz. És íme, a terület most, a több hétig tartó kánikula és szárazság ellenére is üde zöld, szinte átmenet nélkül átváltva a száraz homokgyepről.

Kiskoromban sokat gondolkodtam azon, hogyan lehet, hogy Afrikában az egyenlítő környékén sűrű esőerdők vannak, majd haladva észak felé a növényzet egyre ritkul, erdős-mezős szavannává alakul. Még tovább haladva a növényzet egyre ritkul, míg végül elérjük a Szahara sivatagot, ahol már homokon kívül semmi nincs. Sosem tudtam elképzelni, hogy megyünk-megyünk, egyszer csak elhagyjuk az utolsó fát, az utolsó bokrot, az utolsó fűszálat, ahonnan már csak a sivatag van előttünk. Mikor pedig nem sokkal korábban még sűrű esőerdő volt. Hogy lehet, hogy ha tíz méterrel arrébb még megél egy fa, itt meg már csak sivatag van? Mit számít az a tíz méter? Nos, mint a fenti képen látható, a természet nem sokat teketóriázik..

DSC02627.JPG

Messze földön híresek a svájci panorámavasutak, ahol a modern vonat ablakán kitekintve tényleg páratlan kilátás nyílik az alpesi tájra. A Budapest-Vác vonal vasúti töltéséhez érve arra gondoltam, hogy ez a szakasz simán fel tudná venni szépségben a versenyt a svájcival. Talán csak egy kis marketing hírverésre lenne szükség, hogy legalább Magyarországon, és a fővárosban megismerhessék az emberek, hogy milyen természeti kincs van a közelükben, mindössze 30 km-re a nagykörúti forgatagtól és a Westend City Centertől. A síneken túl egy tényleg óriási fűzfa látható, a súlyos felhők mögött pedig újra áttört egy kicsit a már erősen narancssárguló nap fénye. (A zöld-kék-narancssárga kompozíció minden természetfotós kedvenc témája.) A hatalmas fűzfa bal oldalán egy szorgos gazda zöldségtermesztéssel foglalkozik, mindig megcsodálom, hogy úgy műveli a hatalmas földterületet, hogy soha egy kósza fűszálat nem látni nála. A fűzfa jobbján pedig a láprét folytatódik, a távolban pedig már feltűnik a tájegység harmadik biotópja, a dunai ártéri erdő. Ugye, hogy van egy kis párhuzam a fentebb hozott afrikai példával? A száraz, szinte félsivatagos homoki gyep egy pillanat alatt átvált üde zöldbe, ami ugyanolyan hirtelen vált át sűrű ártéri erdőbe. Míg azonban Afrikában mindez több 100 km alatt alakul így, nálunk mindössze néhány km-en belül.

DSC02629.JPG

A vasúti töltés néhány méterrel kiemelkedik az amúgy szinte áthatolhatatlan láprétből, ezen haladva érjük el a Sződrákos-patakot. Itt már felfedezhetők emberi tevékenység nyomai, a patak partja egy hosszú szakaszon kaszálva van, a meder pedig feltűnően egyenes vonalban halad, szabályozottnak tűnik. A vízhozama a hosszú szárazság miatt most igen kicsi, máskor ennek a többszörösét teszi ki.

DSC02632.JPG

Azért sikerült találni egy kaszálatlan szakaszt, amelyet csak az itt élő színes virágú mezei-mocsári növények miatt fényképeztem le utunk végén.

 

Remélem sikerült felkeltenem az érdeklődést ezzel a kis írással a szeretett községünk közvetlen közelében található természeti kincsek iránt. Csak ajánlani tudom mindenkinek, hogy egy szabad délutánon látogasson el Sződre, és járja végig ugyanezt az útvonalat. Persze el kell mondanom, hogy ez a túra csak egyike a számtalan csodálatos túraútnak, amit Sződ környékén meg lehet tenni.

Akinek tetszett, annak javaslom, hogy nézzen további fényképeket a környékünkről blogunk korábbi írásaiból itt: Sződi tavasz 2012, itt: Szederjás tó, és még itt is: Szemétbe fullad a magyar táj. És persze még ez sem minden, tervezek még sok-sok hasonló túraleírást a környékről a későbbiekben.

Az utolsó írás címe egyébként nem véletlenül az, ami: Szemétbe fullad a magyar táj. Sajnos az illegális hulladéklerakás egy visszatérő probléma a környéken. Persze nem csak itt, hanem szerte az országban. Egy helyi lelkes csapat azonban alakult itt nálunk, ez a Kiserdő.hu Egyesület, akik elhatározták, hogy megtisztítják a területet a szeméttől. Több önkéntes szemétszedő akció keretében, melyet a sződi önkormányzat is hathatósan támogatott, sikerült megtisztítani és azóta is tisztán tartani a területet. Ez utóbbi azért fontos, mert sajnos minden ellenőrzés és erőfeszítés ellenére időnként újra és újra előfordul, hogy a rendszeres települési lomtalanítási akciók ellenére a környező településekről pofátlan emberek a természetben rakják le nem ritkán veszélyesnek minősülő hulladékaikat.

Sajnos a jelenlegi túránk is azzal kezdődött, hogy felfedeztünk egy ilyen illegálisan lerakott szemétkupacot, elrondítva és elszennyezve e csodálatos táj egy részét. Alább néhány kép a szemétkupacról, reméljük a tulajdonosa ráismer:

szemet1.jpg

szemet2.jpg

szemet3.jpg

szemet4.jpg

szemet5.jpg

szemet6.jpg

A szemetelő azonban, hasonlóan több korábbi társával, ismét nyomot hagyott maga után, ahogy az az utolsó képen látható. A kiűrített padlás, vagy garázs lomjai között ugyanis volt néhány olyan számla, iskolai könyv, füzet, és más papírok, amelyeken rajta van a szemét tulajdonosának neve, címe. Stílszerűen egyébként az egyik kidobott iskolai tankönyvnek Természetismeret; Élő és élettelen környezetünk a címe... A fellelt nevek és címek alapján most azonosítjuk őket iwiw-en és facebook-on, az esetet bejelentjük a rendőrségen és a helyi jegyzőnél. Aztán majd meglátjuk mi lesz. Kiderül, mit érdemel az a bűnös...

Mindenesetre az ilyen hulladéklerakások azok, amelyek leginkább veszélyeztetik a táj képét és a környezet tisztaságát, egészségét. A helyi tagokból álló Kiserdő.hu Egyesület célként tűzte ki, hogy a páratlan szépségű területet megóvja, megtisztítja, és ismertté teszi a szűkebb és tágabb környezete számára. Ennek érdekében egy tanösvényt és erdei játszóteret is tervezünk a területen létrehozni, amely egyrészt segít bemutatni a közönségnek a tájat, és a látogatottság remélhető emelkedésével remélhetően a hulladéklerakás is visszaszorulna. A tanösvény a területen nagy számban előforduló árvalányhaj növény után az Árvalányhaj tanösvény nevet viseli majd.

A tanösvény tervezetét támogatja a területileg illetékes nemzeti park és a települési önkormányzat is, segítségükkel több esetben pályázatot is benyújtottunk a cél elérése érdekében, ezeken azonban egyelőre nem jártunk sikerrel, ezért további lehetőségek után kutatunk.

Reméljük a Happy End-et, és hogy munkánk eredményeképpen unokáink is a maihoz hasonló, vagy még fényesebb pompájában láthatják majd a Sződ község környékén elterülő mesevilágot.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KaPé 2012.07.14. 17:55:53

Egy eldobott számla alapján sosem bizonyítod be, hogy tényleg ő vitte oda a szemetet. Max ha videofelvételed van róla, ahogy lerakja.

b p 2012.07.14. 18:31:20

Például az ilyen helyek felszámolására hoztuk létre A mi utcánkban oldalt. Környezetszépítő önkéntes akciókat szeretnénk ösztönözni. A pozitív példákat pedig nyereménnyel is jutalmazzuk. Utólagos engedelmetekkel ezt a posztot is megosztottuk, hátha valaki kedvet kap a rendrakáshoz :) www.facebook.com/AMiUtcankban

rszarvas · http://rszarvas.blog.hu 2012.07.14. 18:34:59

Ha valaki tud hozni billencses kisteherautót, én szívesen odamegyek (50 km-ről) bármikor felpakolni, és a legnagyobb boldogsággal borítanám le Holetz "úr" kapuja elé a csomagot. Nyilván véletlenül ejtette itt el őket, és majd örül, ha viszontlátja. Ettől függetlenül maradhat a bírság, ami sajnos valószínűleg csak 5-számjegyű lesz.

Csokis · http://csokis.blog.hu 2012.07.14. 18:41:41

@KaPé: Nem is azt kell bizonyítani. Elég, ha megkérdezik, kivel vitette el a szemetét, és hol a számla róla? Utána megkérdezik az elszállítót, stb.

bazd meg 2012.07.14. 18:47:37

@Csokis: Jol mondod, az en szemetemet biztos nem talalod meg az erdoben mert a szemetesnek rakom ki. Vagy valaki azt gondolja hogy ellopjak a szemetemet es kirakjak az erdobe ?

chipanddale74 · http://www.autosvilag.com 2012.07.14. 20:09:41

sajnos azt kell hitelt érdemlően bizonyítani, hogy ő vitte oda. Az kevés, hogy a neve szerepel a szeméten. De a hecc kedvéért vissza lehet hordani a háza elé!

2012.07.14. 20:10:41

Magam is rendszeresen túrázok, önkéntes szemétszedésen veszek részt és felháborít a hasonló! DE... A kérdés is jogos, hogy mit tegyen az ember a szeméttel? A kukába kommunális hulladék mehet, a lomtalanításkor nem visznek el elektromos készüléket, autógumit, fáradtolajat stb. (veszélyes hulladékokat). Benzinkutakat jártam végig és nem vették át a leengedett olajat, kicserélt levegőszűrőt. A környezetemben egy közvélemény kutatást végeztem, nos senki nem tud ezekkel mit kezdeni, általában kukákba dugják bele. A több tízezer forintért rendelt konténerbe csak föld és sitt mehet, a neten nem található veszélyes hulladék elszállító, és befogadó is csak néhány kerületben van, helyi lakosoknak. Akkor miről beszélünk? A legnagyobb jóindulattal sem tud az ember mit kezdeni a szeméttel!

gorillka 2012.07.14. 20:25:38

@abcd1234: igazad van. Ott az erdő!

tomwar 2012.07.14. 20:29:53

@gorillka: Nem ezt mondta.
De a problema fennall.

sikertelen kiégett frusztált (törölt) 2012.07.14. 20:38:24

@abcd1234: Sajnos ez így van, a veszélyes hulladék eleve nagy üzlet, iszonyú pénzeket kérnek érte. De a konténeresek is kartellban vannak már. A legjobb lomtalanításkor kirakni, ami problémás és a norvégok elvisznek mindent. És ez az utolsó év, hogy lomtalanítás lesz a régi formában, az új törvény miatt minden megváltozik. A problémás hulladéktól még az idén érdemes megszabadulni ....

Anti Anyag (törölt) 2012.07.14. 20:58:31

Ezen nagyon ki vagyok akadva. Nem 30.000 Ft-ra kell büntetni, hanem autóját elkobozni és annyira megbüntetni, amennyiből a fél erdőt rendbe lehetne tenni.

Bp közvetlen határa egy nagy szemétlerakó. Eléggé egyértelmű, hogy nem személygépkocsival viszik ki oda a szemetet, sittet.

Anti Anyag (törölt) 2012.07.14. 21:10:21

Azt kellene csinálni mint Tajvanban. Lebuktatod a csákót, (fotók), a büntetése fele a tied, persze őt a rendbetétel költsége is terheli.

Sokan abból élnek, hogy ilyenekre vadásznak.

parrre 2012.07.14. 21:10:25

Helló. Én Sződligeti vagyok, nálunk ugyanez a probléma. Rendszeresen járunk takarítani a patak melletti kiserdőbe. Múltkor találtunk egy helyi cégtől származó iratkupacot. Visszavittük a céghez, ahol az ügyvezető azt mondta, megszüntették a telephelyet, és a szemetet egy konténeressel elszállíttatták. (persze papír nélkül, mert úgy olcsóbb) Megadta a konténeres nevét címét is. Felhívtuk, ő meg kiröhögött. Azt mondta hozzunk papírt arról hogy ő akkor annak a cégnek fuvarozott, vagy menjünk a ...ba. Matt. De egyszer úgyis elkapjuk, sok van a rovásán...

Ugyandehogy (törölt) 2012.07.14. 21:14:47

@KaPé: az lényegtelen. egy ismerősöm leküldte a szemetet egy kollégával a kukába, az a felét melléborította, közte egy cégre címzett borítékkal. úgy jött a büntetés, mint a huzat. szót se kérdeztek.

will 2012.07.14. 21:15:38

Ennél sokkal életszerűbb magyarázata van az esetnek: felszámolnak egy házat (haláleset, vagy értékesítés miatt), az ingóságot elvitetik konténerrel. A konténeres embernek fizetnek 12ezret, teljesen jóhiszemben. Az viszont nem a szeméttelepre viszi, hanem olcsóbban megszabadul tőle. Ergo: nem a fenti címre kell haragudni, hanem a fuvarosra, másfelől pedig a konténerest sosem találod meg, nyilván nem adott számlát.

jjoey 2012.07.14. 21:21:00

összeszed. szemetelő után megy, szemetelőnél becsönget, ajtónyítás után szemét bebasz lakásba/házba, "az erdő küldi" + desszert "kis mennyiségű vadszar".
ha a tag akadékoskodik, tenyérrel képenbasz, félrelép, lépcsőtetől buktat. mázlival nyakszirttőrés, nem szemetel többel. liliom koporsóra küld, felírat, "az erdő".

admin_kiserdo 2012.07.14. 22:07:30

@abcd1234:

"A legnagyobb jóindulattal sem tud az ember mit kezdeni a szeméttel!"

Igazad van, de azért ha megnézed a képeket, itt nem fáradtolajról van szó, hanem zömében papírról (szelektív!!!), régi bútorokról, és egyéb olyan dolgokról, amit a kukába simán be lehet dobni, és lomtalanításkor is elvinnék.

Mackósajt66 2012.07.14. 22:09:49

Azt miből gondolod, hogy az vitette ki a szemetet a természetbe, akinek a neve van az iskolakönyvön?

Mi például, amikor jó 10 éve elköltöztünk a régi lakásunkból otthagytunk egy csomó régi kacatot,
köztük pl. régi iskolakönyveket is, amelyiken biztosan rajta volt a nevem.
(A vevő mondta, hogy ők mindent fel tudnak használni valamire, mindent otthagyhatunk, ami nem kell.)

Neki is jó volt, mert kapott egy csomó viszonylag jó bútort is, és nekünk is, mert nem kellet pént költenünk a lakás kiürítésére.

Aztán ha esetleg egy olyan könyvet, amire rá van írva a nevem valaki eldobott az erdőben azért én vagyok a hibás?

Itt is simán lehet, hogy valaki vett egy házat, talált egy csomó régi lomot a padláson, aztán eléggé el nem ítélhető módon kihordatta az erdőszélre.

admin_kiserdo 2012.07.14. 22:10:30

@parrre:

"az ügyvezető azt mondta, megszüntették a telephelyet, és a szemetet egy konténeressel elszállíttatták. (persze papír nélkül, mert úgy olcsóbb) Megadta a konténeres nevét címét is. Felhívtuk, ő meg kiröhögött. "

Ha kérnél, akkor sem adna számlát egyik szemétszállító vállalkozó sem. Én konkrétan egyszer kérni akartam, mert az önkormányzatnak le kellett adni egyet a használatbavételi engedélyhez, de a fickó azt mondta, hogy inkább leborítja a már telepakolt konténert, de számlát nem ad...

admin_kiserdo 2012.07.14. 22:12:27

@Mackósajt66:

"Azt miből gondolod, hogy az vitette ki a szemetet a természetbe, akinek a neve van az iskolakönyvön?"

Ha nem ő volt is, arra a kérdésre egészen biztosan tud válaszolni, hogy kinél lehet kutakodni..

Viktor-a-konyhában · http://viktorakonyhaban.blog.hu 2012.07.14. 22:17:08

@abcd1234: lomtalanításkor, legalábbis a fővárosban, szoktak lenni veszélyeshulladék-átvevő pontok, ahova az az általad felsorolt problémás lomot, hulladékot lehet vinni. Elektromos készüléket még több helyen le lehet adni, már plázákban, vagy hiperekben is vannak átvevőhelyek,

továbbá léteznek lakossági hulladékudvarok, ahol szintén le lehet adni a veszélyes hulladékot, fáradt olajat, stb.

Szóval lehetőség van, csak keresni kell kicsit.

klondike 2012.07.14. 22:23:54

szerintem örüljetek a szemétnek.
A mi szántóföldünk/ ültetvényünk szélére kurvák hordják a klienseiket.

A teljes magyar kondomválaszték képviselteti magát a földön. Ja és bocsánat a kifejezésért de a gecis zsebkendőiket is ott szórják el. Ha szél van repkednek és felragadnak többek közt az akácfákra. Remekül néz ki, képzelhetitek...Többször vitatkoztam velük, legutóbb oda jutottam, hogy megfenyegettem őket, hogy megetetem velük. De már az összeszedem és megcímezve elküldöm a rendőrségre is átfutott az agyamon. Megoldás szerintetek?

admin_kiserdo 2012.07.14. 22:25:18

@Viktor-a-konyhában:

Az eddigi tapasztalataink alapján a mi erdőnkbe lerakott szemét 95%-a nem veszélyes hulladék. Hanem csupa olyan, amit lomtalanításkor simán elvinnének. Sőt! A nagy része szelektíven gyűjthető hulladék, meg van aki fekete zsákokba gyömöszölt zöldhulladékot visz ki az erdőbe. (Legalább öntené ki a zsákból..)

Veszélyes hulladékok közül legjellemzőbb a használt eldobható pelenkák és az elhasznált autógumik. Esetleg műszaki cikkek.

bazd meg 2012.07.14. 22:40:10

@Mackósajt66: Ennyti erovel semmilyen torvenyt nem lehetne hozni, mindenki tud kibuvot talalni, valahol elkene kezdeni. Erdekes azzal sem lehet jonni mar egy ideje hogy nem te vezetted az autot amikor gyorsan ment, es lass csodat amiota behoztak csokkent az ilyen ugyek. Talan a magyarok akadekoskodnak es nagyon de nagyon torvenykerulok, nem gondolod ????? Mi lenne ha az EU nem szoritana rank sok torvenyre ?? Megmondom meg mindig kovel dobalnank egymast, magyar ugar.

apanna 2012.07.14. 23:12:27

Közterületeseknél feljelenteni, ez a minimum.
Kis összefogással, összeszedni a szemetét, és visszajuttatni a gazdájának..

2012.07.14. 23:52:44

Hát igen, kitalálhatnának egy jó rendszert, akkora büntetésekkel, hogy térüljön meg a költsége... az is biztos elég nagy lenne.. + az elhordás rendes helyre (számlával!) :)

Démonmac1 2012.07.15. 00:55:09

@klondike: Kiteszel több helyre szemetes neylont, hogy dobálják abba..hátha:)

abc 2012.07.15. 01:08:39

Ezért darálok le mindent amin rajta van a nevünk.
Ki tudja a szemetes hova viszi q szemetet, vagy a kukabúvár aki szétturja kinnt a kukát mit basz szét és az hova kerül.
Az lenne a szép ha kidobok a szemétbe valamit és egy ilyen zöld vallású idebaszná a ház elé mert az erdőben találta!

És?

Én raktam oda?
Nem.

min 2012.07.15. 01:14:48

Bevezetni itt is az objektív felelőség vállalást. Ha az szemetelő nem tudja hitelt érdemlően bizonyítani, hogy nem ő vitte vagy vitette oda akkor övé az eltakarítás, szállítás valamint a környezetvédelmi bünetetés megfizetésének a kötelezettsége. És minimum 6 számjegyű legyen az alaptétel.

Környezettudatos 2012.07.15. 05:43:34

@gorillka: Sötétzöld vagy. Nagyon sötét. Inkább fekete.

ewrkyn 2012.07.15. 06:40:06

Nemrég Svájcban jártam. Ott nincs szemét díj, de a szemetet csak az arra rendszeresített zsákban viszik el.Egy ott
állandó lakással rendelkező embert azért
büntettek meg mert egy a nevére szóló borítékot nem a svájci rend szerinti szemetesbe dobott.Szóval nem kellene ennyire mérlegelgetni, meg játszani az ál demokráciát. Keményen büntetni és előbb utóbb rend lenne...

Környezettudatos 2012.07.15. 07:37:13

@ewrkyn: Ja, megint félig intézzünk el valamit, amúgy magyarosan.

Tehát: Nálunk kemény pénzt kérnek a szemétszállításért, és a kuka a rendszeresített eszköz erre. Senkinél nem tudsz reklamálni, ha a szemetes egy hetet kihagy...rendben. Akkor sem kell kiakadni, ha emiatt tele lesz a kuka és az egyéb szemetet a kuka mellé vagy máshová szórják. Büntetni akkor kell, ha biztosítják a büntetlenséget garantáló utat. Magyaroknál ez nem divat. Ilyen például a parkolás is.

KaPé 2012.07.15. 07:49:12

@Babette_: nem tudom, ki büntette meg az ismerősödet, de egy bíróságon sosem bizonyítod rá valakire, hogy ő dobta el a szemetet, ha csak annyi a bizonyíték, hogy volt közte egy boríték a nevével. Ennyi erővel ha haragban vagyok valakivel, kiborítom a kukáját az erdőbe és fizetheti a büntetést.

qwertzu 2012.07.15. 07:49:24

@abcd1234:
Fáradtolaj: www.mol.hu/hu/autozzon_velunk/termekek_es_szolgaltatasok/biztonsag_es_kornyezetvedelem/faradt_olaj_atvetel/

Guminak utána kell guglizni, van ahol átveszik. Ha újat veszel, a régit hagyd ott, megoldják. Az elektronikai cikket nyugodtan rakd ki lomtalanításkor, a brazil gépsor eltünteti.

KaPé 2012.07.15. 07:51:06

@min: neked is azt tudom mondani, hogy kiviszek egy csomó szemetet az erdőbe, belerakok 3 borítékot a neveddel aztán takarítsd el meg fizesd a büntetést. Szerinted így kellene működnie?

qwertzu 2012.07.15. 07:54:21

@parrre: Ha nincs számla a szemétszállításról, akkor nincs szemétszállítás (nem tudja bizonyítani), akkor ő rakta le, és mehetne a bünti. Csak akarni kéne. Lásd objektív felelősség.

Mackósajt66 2012.07.15. 07:58:07

@admin_kiserdo: Na ne viccelj.

Ha jól látom, ezek ötödikes természetismeret könyvek, ami egy 10-11 éve kiskölöké lehetett.
Szerinted majd egy kisgyerek megmondja, hogy ezt a szemétkupacot ki rakta oda le?

Egyébként ha az én 10 évvel ezelőtti könyveimet most megtalálnák egy szemétkupacban, én se tudnám megmondani, hogy ki vitte oda.

Mackósajt66 2012.07.15. 08:04:08

@bazd meg: Én nem arról beszéltem, hogy a tényleges környezetszennyezőnek hogyan lehet kibúvót találni, hanem hogy ártatlanokat ne csesztessenk olyanért, amihez semmi közük.

Nem tudom, te mit szólnál hozzá, ha valaki egy játéknyomdával kirakná a neved és a címed, rányomná egy borítékra, és odatenné egy nagy szemétkupac tetejére. Majd ezek után téged izélgetnének, hogy miért raktad oda a szemetet, vagy ha nem is te raktad oda, mondd meg ki volt.

Már ne haragudjatok, de ha pl. egy gyilkosság helyszínén talának egy iskolakönyvet, egyáltalán nem biztos, hogy az a gyilkos, akinek rá van írva a neve a könyvre, és az sem biztos, hogy meg tudja mondani a rendőröknek, hogy ki volt az elkövető....

Környezettudatos 2012.07.15. 08:12:04

@Mackósajt66: Hagyd...ezek olyan zöldek, akik 2,5-ös diesel kocsival járnak demonstrálni...fejenként egy kocsival.

regapó 2012.07.15. 08:25:26

Visszavinni, leborítani a kapuja elé, majd legközelebb nem viszi ki a természetbe, vagy olyan fuvarost fogad aki nem az erdőbe viszi, ennyi.

2012.07.15. 08:29:41

Nürbergben a Lorezer Reichwaldban fényképeztem egy rakás szemetet, hűtőszekrény, monitor, rossz bicigli festékek és egyebek voltak benne.
nem tudom kinek küldhettem volna el a fényképet.

a hülyeségnek nincs határa.

vitalis06 2012.07.15. 08:59:41

Nem tudom miről beszéltek,én mindíg kaptam számlát a konténeresektől, természetesen akkor is amikor cégre kértem, és akkor is amikor a saját nevemre. És nem egy alkalomról beszélek, hanem többtízről, költöztem eleget.
Valóban nem az kéne kirakni a fb-ra akinek a neve szerepel, hanem a címet felkeresne.Én valószínübbnek tartom, hogy valaki most vette a lakást és kiürítette. De a címen megmondják ki lakik ott most

esztád 2012.07.15. 09:36:47

Találtam a földemen szemetet, névvel, címmel, félbevágott személyi igazolvánnyal. Feljelentettem, háromszor behívtak a polgármesteri hivatalba, őt is háromszor, egy év után kaptam a levelet, hogy FIGYELMEZTETÉSBEN részesítették.

lepapir (törölt) 2012.07.15. 09:38:04

Ez a kupac inkább így néz ki, mint egy kilakoltatott család cucca, amit a kedves ember azután vitetett ki ide, hogy bagóért megszerezte a házukat.

Szerintem az országnak megérné nyomoztatni a rongálók és szemetelők ellen. Bizonyított szándékosság esetén a helyreállítás költségeinek tízszeresét kellene kivetni kártérítésként, és azt tényleg arra fordítani. Mint cégbejegyzésnél, az ilyen bizonyított eseteknél is fizettetni kellene a közzétételért, és kihirdetni az elkövető nevét és lakcímét. A kártérítésbe bele kell számolni a nyomozás és a jogi eljárás költségeit is. Előbb-utóbb alábbhagyna épített és természeti örökségünk szándékos és értelmetlen pusztítása.

Ugyanakkor a kormányt és az önkormányzatokat (tagjait személy szerint, anyagilag) is el kellene marasztalni minden olyan esetben, amikor egy közterület-szennyezés esetében nem volt világos és megvalósítható, hogy az adott szemetet hol, hogyan és mennyiért kellett volna helyesen elhelyezni. Mert még mindig van sok olyan hulladékképződés-fajta, aminek kelezésére nincs egyértelmű, reális megoldás.

Van már médiatörvényünk, minden hülyeségre kötelezni lehet a tévé- és rádióállomásokat, inkább arra kellene kötelezni őket, hogy napi adott műsoridőben tájékoztassanak a hulladékkezelés helyes módjáról, és mutassák be az elkapott illegális szennyezőket és rongálókat.

admin_kiserdo 2012.07.15. 09:57:14

@Mackósajt66:

"Na ne viccelj.

Ha jól látom, ezek ötödikes természetismeret könyvek, ami egy 10-11 éve kiskölöké lehetett.
Szerinted majd egy kisgyerek megmondja, hogy ezt a szemétkupacot ki rakta oda le?"

Ötödikes tankönyv, ez igaz. De hogy nem idén júniusban fejezték be belőle a tanulást, az biztos.

Különben volt már rá példa, hogy ugyanígy tankönyvet találtunk, facebook-on rákerestünk a nevére, ma már fiatal felnőtt volt az illető, és láss csodát, két nappal a jelzésünk után a szemetet szépen elvitték..

scheerti · http://scheerti.blog.hu 2012.07.15. 10:00:17

A Balaton-felvidéken is rendszeresen vannak az út mellett lerakott zsákok, dobozok, épp tegnap láttam egyet. Ezeket nem a helyiek rakják le, hanem az itt telekkel, szőlővel, pincével rendelkező, általában messzebb lakó "emberek", akik lusták hazavinni és szerintük az erdő szélén jó helyen van. Sajnos még sose volt szerencsém egyet se elkapni, nem is nagyon hiszek az önkéntes rendőrös dologban, de az biztos, hogy megetetném vele...

admin_kiserdo 2012.07.15. 10:05:15

@abc:

"Az lenne a szép ha kidobok a szemétbe valamit és egy ilyen zöld vallású idebaszná a ház elé mert az erdőben találta!"

Nyilván nem jó megoldás ez, nem is alkalmazzuk, mem a fél országot különben sem áll módunkban megnevelni.

Azonban továbbra is kérdés, hogy mi lehetne a célravezető megoldás?

mybudapest · http://mybudapest.blog.hu/ 2012.07.15. 10:12:28

városi gyerekként sosem értettem ezt, kiköltözik valaki az agglomerációba mer az zöld meg természet meg húha, aztán megrendeli a legkisebb és legolcsóbb kukát a kezelőtől a többit meg az utca végén lebassza a patakpartra vagy a sínek mellé...

Környezettudatos 2012.07.15. 10:18:48

@d'oh: A kuka mérete nem rendelés kérdése. Nálunk az egyedülállóknak a legkisebbet kell venni a normális/átlagos családoknak a 120 literest és van a nagy...oda, ahol sokan élnek. Veszed vagy sem, ennyi után számlázzák a szemétdíjat és kész.

Kinai cuccok blog · http://kinaicuccok.blog.hu 2012.07.15. 10:41:57

Furcsa ember ez a Magyar, bár a saját szemetét rendesen elviszi/elviteti de a szomszédét és a haragosáét ellopja hogy majd kidobja az erdőbe és milyen jól megszívatja. Életszerű nem?

Ez alapján semmit nem lehetne büntetni hiszen mindig lehetne azt mondani hogy drogot tettek a zsebembe, a boltban beleesett a cucc a táskámba, stb.

Persze egy olyan országban ahol egy rendőrségi dandártábornok azzal védekezik miután összetört 2 autót hogy ellopták a kocsiját és egy hasonmása vezette, mindent el lehet képzelni.

A szemétlerakással kapcsolatban feljelentést kell tenni és a nyomozás majd kideríti. Ha nem kért számlát az illető akkor úgy járt. Néha az olcsóbb a drága, el kell fogadni.

bazd meg 2012.07.15. 15:55:09

@KaPé: Na latod ezert MO mindennel baj van, senki nem tartja be a torvenyeket es mindenki megolne egymast ha nem buntetnek. Ezert vagyunk mi balkan ???

bazd meg 2012.07.15. 15:57:50

@Mackósajt66: Menj be a sittre, fogadjunk hogy talalsz egy par artatlan embert, EGY TORVENY SOSE HIBATLAN, de nelkule nem lehetne elni. Max mindenki gyilkos lenne meg terhes ;^)

bazd meg 2012.07.15. 16:01:47

@Kínai cuccok tesztje: Pontosan, amiota eljottem abbol az okos orszagbol, azota latom csak mekkora fejetlenseg van otthon, nem beszelve ezt az akkor sem tartom be a torvenyeket magatartast, nevetseges. Agyilag nem vagyunk meg eleg fejlettek.
süti beállítások módosítása